(tändvätska, tändkuber, eltändare, Tändare och miljön)
Tändning av kol i utegrillar kan ske på olika sätt.
Tändning: Det tar cirka en halvtimme innan träkol är ordentligt tänd och briketter cirka en timme för att bli askgrå. Börja inte steka förrän dess. Läs mer > Grillkol.
TÄNDARE OCH MILJÖN
Tändvätskor, paraffin, tändkuber och liknande innehåller alla mer eller mindre petroleumprodukter som är skadliga för miljön och ohälsosamma att andas in. Dessutom luktar de illa. Tändpapper behandlat med stearin är miljövänligt. Trämaterial, biobaserad etanol och fettsyror (rapsolja) är förnyelsebara energikällor och ger därför inget nettobidrag av koldioxid. Produktionen av dessa bränslen kan dock medföra visst nettotillskott. Skorstenständare och eltändare är bra miljöalternativ.
Följande är hämtat från Macoma Miljöutredningar som mätt koldioxidutsläpp/tändning (nettobidrag gram CO2):
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09