Fårticka

Fårticka

Latin: Albatrellus ovinus

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Vit till gråbrun hatt, som äldre ofta gulfläckig och med uppsprucken hattmitt. Ibland fjällig. 5-20 cm bred. Fot i samma färg eller ljusare. 2-5 cm bred.

Undersida: Vitt, ofta gulfläckigt rörlager, som löper ner på foten.

Svampkött: Vitt, ofta med citrongul till gröngul ton. Mild smak och lukt.

Utbredning: Vanlig i större delen av Sverige. Dock sällsynt i de nordligaste och sydligaste delarna. Säsong: aug-okt med topp i september.

Växtsätt: I mossig barrskog i symbios (samlevnad) främst med gran. Ofta stora ansamlingar.

Förväxlingsrisk: Brödticka (ätlig) med orangebruna fläckar och växer tuvad, samt blir skär vid kokning, lammticka (ätlig) liknande men fläckas i orangebrunt och är sällsynt.

Övrigt: Utmärkt som blandsvamp och tar smak av andra smakrikare svampar. God att stekas tillsammans med lök. Lämpar sig väl att torkas och blir snarast därav bättre. Köttet blir gulgrönt vid tillagning, i järnpanna svart, vilket industrin utnyttjar. Svart fårticka används som tryffelersättning. Färgförändringen försämrar inte matvärdet.