Lärksopp

Lärksopp

Latin: Suillus grevillei

Ätbarhet: God/mindre god matsvamp.

Hatt & fot: Guldgul till rödbrun välvd hatt, 3-14 cm bred. Slemmig vid fuktig väderlek. Fot 1-3 cm och 6-12 cm hög är tjock med samma färg som hatt, men oftast något mörkare. Vanligen vit till gulaktig ring.

Undersida: Ljusgula till beiga rör. Som unga täckta av gulaktigt hylle (hölje). Brunaktiga vid tummning.

Svampkött: Ljust gult. Mild doft, smak.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige.
Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: Markväxande, gärna intill tall eller lärkträd i skog och park.

Förväxlingsrisk: Smörsopp (matsvamp) med smörgula rör och annan hattfärg, rödbrun lärksopp (ätlig) med mörkare rödbrun hatt.

Övrigt: Flå av hatthuden och skär bort den mörka delen av foten innan anrättning. Passar bra att stekas och att blandas med andra smaksatarkare sorter.