Grynsopp

Grynsopp

Latin: Suillus granulatus

Tysk översättning Körnchenröhrling

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt och fot: Välvd hatt, ljust brungul till rödbrun färg. 6-10 cm bred. Slemmig vid fuktigt väder. Vitgul smal fot utan ring, upptill med ljusa grynliknande prickar som med ökad ålder blir bruna. Cirka 10 cm hög fot, 1-2 cm bred.

Undersida: Gulvita rör på unga exemplar, som blir gula, samt större på äldre. Ofta mjölkfärgade vätskedroppar.

Svampkött: Vitt till ljust gulvitt. Mild doft och smak.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt i nedre Norrland. Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: Markväxande, gärna tillsammans med tall på kalkrik mark.

Förväxlingsrisk: Örsopp (ätlig) med skummgummi­konsistens och mörkare rör, smörsopp (mkt god) med ring på foten.

Övrigt: Flå av hatthuden innan tillagning. Plocka/använd endast fasta exemplar till mat. En utmärkt blandsvamp, som passar i såser, stuvningar eller soppor.