Örsopp

Örsopp

(kosopp)

Latin: Suillus bovinus

Ätbarhet: Ätlig matsvamp.

Hatt & fot: Välvd till utbredd brungul hatt, ibland med rödbrun ton. 5-15 cm bred. Slemmig i fuktigt väder. Gulbrun fot utan ring. 1-2 cm tjock och 3-5 cm hög fot.

Undersida: Grågula till brungula stora rör, ofta med olivgrön ton. Kantiga rörmynningar.

Svampkött: Gulvitt, segt, skummgummiliknande. Mild smak och syrlig doft.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong sept-nov med topp i oktober.

Växtsätt: Markväxande tillsammans med tall på torr sandig mark, längs skogsvägar och tallhedar. Före­kommer i stora klungor, ofta tillsammans med rosen­slemskivling.

Förväxlingsrisk: Pepparsopp (oätlig) med pepprig smak och gult kött i fotbasen, grynsopp (god) med ljusgula rör, sandsopp (god) med fräknar på hatten.

Övrigt: Passar bäst stek och helst blandad med andra smakrikare varianter. Namnet kosopp pga att kor ofta äter svampen.