Aspsopp

Aspsopp

Latin: Leccinum rufum

Ätbarhet: God matsvamp.

Hatt & fot: Hatt hos unga svampar är klotformad, senare välvd. Apelsinfärgad till ljusbrun, 10-20 cm bred. Hatthud hänger någon millimeter utanför hattkanten. Foten är knottrigt vit av vita fjäll, som med ökad ålder mörknar till rödbrunt. Fot 10-20 cm hög och vanligen jämntjock 2-4 cm. Ingen fotring.

Undersida: Vita till smutsvita rör, som blir blålila vid tummning.

Svampkött: Vitt, fast. Rodnande i snitt, som övergår i blåsvart. Mild doft och smak. Ofta insektsangripen.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: Markväxande på gräs tillsammans med asp.

Förväxlingsrisk: Strävsoppar (ätliga) och likvärdiga, med andra ord inget att oroa sig för, tegelsopp (ätlig) med tegelröd hatt och svarta tofsar på foten.

Övrigt: Skär igenom svampen och avlägsna ev. insekts­angrepp. Bra blandsvamp blandad med mer smakrika sorter. God att marinera. Används ibland som tryffel­ersättning.