Stensopp

Stensopp

(stensopp, karljohansvamp, karl johansvamp)

Latin: Boletus edulis

Engelsk översättning cep

Fransk översättning cèpe, cèpes de Bordeaux

Italiensk översättning porcino

Tysk översättning Steinpilz, Fichten-Steinpilz, Herrenpilz, Edelpilz

Spansk översättning hongo blanco, hongo pambazo,​ seta calabaza, seta de calabaza

Stensopp, även kallad karljohan, är en av våra populäraste matsvampar. Har ett ljust ådernät på foten och en mild, nötlik smak.

  • Ätbarhet: Mycket god matsvamp.
  • Hatt & fot: Välvd ljusbrun till mörkbrun, 1-2 dm bred hatt, ofta skrynklig mot hattkanten. Klibbig vid fuktig väderlek. Vit till ljusbrun, knubbig fot. 10-15 cm hög, 3-6 cm tjock, med ljust ådernät.
  • Undersida: Vitaktiga rör på unga svampar, sedan gula till gulgröna.
  • Svampkött: Vitt, under hatthuden svagt brunviolett.
    Mild nötlik lukt och smak. Ofta insektsangripen.
  • Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Vissa år rikligt.
  • Säsong juli-okt med topp i augusti.
  • Växtsätt: Markväxande i barr- och lövskog.
  • Förväxlingsrisk: Gallsopp (oätlig) med bitter smak och ofta med mörkare ådernät.
    Finluden stensopp (god) med finluden hatt och vitt kött under hatthud.
    Rödbrun stensopp (god) som är mörkare rödbrun ofta med grop i hatten.
    Brunsopp (god) som saknar ådernät på foten.


SÅ ANVÄNDS STENSOPP

Skär bort eventuella inektsangrepp. Passar till all mat, i såser, stuvningar, soppa helst då enbart lagad med denna svamp, eller marinerad. Unga svampar kan ätas rå. Går bra att torka i skivor och ingår som sådan i italienska pastarätter. Många föredrar torkad stensopp. Som färskstekt är svampen lätt slemmig och smaken förstärks om svampen torkas.

Cepes à la bordelaise är grovskuren karljohansvamp som steks i smör och vitlök, ett uppskattat tillbehör till kött, vilt och fast vitfisk (sjötunga), eller helt enkelt i en omelett eller på en stekt skiva lantbröd. Ung, fräsch och fast sådan svamp kan ingå rå i en carpaccio.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11.