(stensopp, karljohansvamp, karl johansvamp)
Latin: Boletus edulis
cep
cèpe, cèpes de Bordeaux
porcino
Steinpilz, Fichten-Steinpilz, Herrenpilz, Edelpilz
hongo blanco, hongo pambazo,​ seta calabaza, seta de calabaza
Stensopp, även kallad karljohan, är en av våra populäraste matsvampar. Har ett ljust ådernät på foten och en mild, nötlik smak.
SÅ ANVÄNDS STENSOPP
Skär bort eventuella inektsangrepp. Passar till all mat, i såser, stuvningar, soppa helst då enbart lagad med denna svamp, eller marinerad. Unga svampar kan ätas rå. Går bra att torka i skivor och ingår som sådan i italienska pastarätter. Många föredrar torkad stensopp. Som färskstekt är svampen lätt slemmig och smaken förstärks om svampen torkas.
Cepes à la bordelaise är grovskuren karljohansvamp som steks i smör och vitlök, ett uppskattat tillbehör till kött, vilt och fast vitfisk (sjötunga), eller helt enkelt i en omelett eller på en stekt skiva lantbröd. Ung, fräsch och fast sådan svamp kan ingå rå i en carpaccio.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11.