Rutsopp

Rutsopp

Latin: Boletus chrysenteron

Ätbarhet: God/mindre god matsvamp. Mild doft, smak.

Hatt & fot: Välvd till utbredd sammetsluden hatt. Brun till olivbrun spräcklig hatthud, som på äldre ofta är uppsprucken i rutiga mönster blottande det rodnande hattköttet. 5-15 cm bred. Rödbrun fot, ofta gul upptill, 1-3 cm tjock.

Undersida: Gula rör på yngre svamp, senare gulgröna. Blånar svagt vid tummning.

Svampkött: Gulvitt, närmast hatthuden rött. Svagt blånande vid snitt.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige.
Säsong juli-okt med topp i augusti.

Växtsätt: Markväxande i lövskog, gärna vid bok och ek.

Förväxlingsrisk: Falsk rutsopp (ätlig) "dystrare" färg och sällan färg i rutsprickor, rödsopp (ätlig) med röd hattfärg, sällsynt.

Övrigt: Svampfoten något träig på äldre exemplar.