Vinriska

Vinriska

(mörk blodriska)

Latin: Lactarius sanguifluus

Fransk översättning paulet

Ätbarhet: Mycket god.

Hatt & fot: Beige-brun-rosa hatt, ibland fjällig och prickig. Hatten blir med åldern grönt ärgfärgad. Hattbredd 10-18 cm. Brunbeige fot utan ring, 4-7 cm hög, 2-3 cm tjock.

Undersida: Rosabeiga täta, vidväxta, nedlöpande skivor.

Svampkött: Beigerosa till rosabrunt. Karaktäristisk mörkt vinröd köttsaft. Mild lukt, kryddig smak.

Utbredning: Mycket sällsynt. Växer i Sverige främst på Gotland. Säsong juli-okt med topp i september.

Växtsätt: Främst i tallskog, men även i granskog.

Förväxlingsrisk: Blodriska (mkt god) och läcker riska (mkt god) båda blöder morotsfärg, grönfläckig vinriska (ätlig) mkt sällsynt. Alla morotsblödande till vinrött blödande riskor är goda matsvampar.

Övrigt: Namet kommer av att köttsaften ögonblickligen får samma färg som intorkat rödvin vid kontakt med luft.

Övrigt: Används på samma sätt som blodriska. Hårt stekt i smör, i soppor, marineras etc.