Mandelriska

Mandelriska

Latin: Lactarius volemus

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Sammetsluden, slät hatt, välvd hos yngre svampar som med tiden blir utbredd, svagt trattformad. En stor och kraftig svamp 7-17 cm bred. Orangebrun till rödbrun med torr hud. Ofta små sprickor i hattkanten. Fot har samma färg som hatt, eventuellt något blekare. 6-12 cm hög fot, 2-3 cm tjock och fast som hårdgummi.

Undersida: Gräddgul. Brunfläckig vid stigande åldern och vid tummning. Täta skivor, vidväxta, nedlöpande.

Svampkött: Vitt till gulbrunt, kompakt. Karaktäristisk skaldjursdoft. Mild till något kärv smak. Färska svampar avger rikligt med vit mjölksaft. Sällan larvangripen.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Förekommer ytterst sällan norröver.

Växtsätt: Löv- och barrskog, helst intill ek eller gran.

Förväxlingsrisk: Rävriska, brandriska båda mindre och skörare och luktar inte skalsjur. Alla morotsblödande till vinrött blödande riskor är goda matsvampar.

Övrigt: Behöver något längre tillagningstid pga fast kött. Dill passar till skaldjurssmaken. God att hårdsteka t.ex. med gul lök och crème fraiche. God att marinera. Fungerar ihop med andra mildare svampar.