Streckmusseron

Streckmusseron

Latin: Tricholoma portentosum

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Klockformad, senare utbredd hatt med låg puckel. Grå, nästan svart i mitten och med svarta blyertsliknande streck ut mot kanten. 8-12 cm bred. Klibbig i fuktig väderlek. Vit fot, med ökad ålder fläckvis gulaktig, 1-3 cm tjock och 8-12 cm hög.

Undersida: Vita, med ökad ålder fläckvist gulaktiga täta skivor och med urnupna fästen.

Svampkött: Vitt, mjölklik doft och smak.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige, samt i södra Norrlands östra delar. Sällsynt i övriga Norrland. Säsong sept-nov med topp i oktober.

Växtsätt: Främst barrskog, men även i lövskog. Ibland i klungor (tuvad).

Förväxlingsrisk: Gallmusseron (giftig), med toppig hatt och brännande smak, såpmusseron (giftig) som blir rödfläckig med åldern, blek sträckmusseron med klibbig hatt, större sporer och som växer i vitmossa, kant­musseron (oätlig) som saknar streck, strecknagelskivling (oätlig) med kraftiga myckeltrådar vid foten och utan speciell doft.

Övrigt: God att steka och stuva som ensamsvamp. Bra även som blandsvamp i soppor e.d. God att marinera.