Kantkremla

Kantkremla

Latin: Russula vesca

Ätbarhet: Mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Fläskfilérosa hattfärg. Hatthuden når inte ända ut i kanten, vilket är kännetecknande för svampen (därav namnet) tillsammans med den tandade kanten. Halvklot­formad hatt på unga svampar, som med åldern blir välvd till utbredd och slutligen med nedsänkt mitt. Ofta strimmig hatt, 5-12 cm bred. Svagt klibbig i fuktigt väder. Mycket hård och kort fot, avsmalnande nertill. 4-6 cm hög, 1-3 cm tjock Ingen ring.

Undersida: Vit, med ökad ålder ofta brunfläckig. Täta, vidväxta till nedlöpande skivfästen.

Svampkött: Vitt, kompakt kött. Mild smak och lukt.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong juni-oktober med topp i augusti.

Växtsätt: Barr- och lövskog, samt i lövskog t.ex i parker.

Förväxlingsrisk: Ringa.

Övrigt: God att steka eller stuva, enskilt eller som blandsvamp. Sägs vara särskilt god att ugnslaga och kan även användas rå.