Guldkremla

Guldkremla

Latin: Russula aurea

Ätbarhet: Mycket god matsvamp.

Hatt & fot: Halvklotformad hatt hos unga svampar, som med ökad ålder blir välvd till utbredd och slutligen med nedsänkt mitt. 5-10 cm bred. Klibbig i fuktig väderlek. Rödgul, orange till guldgul färg. Ganska hård, vit fot oftast gultonad, ibland citrongul. 6-8 cm hög fot, 1-3 cm tjock.

Undersida: Vita, men med åldern kännetecknande guldgula över eggen. Urnupna skivfästen.

Svampkött: Fast vitt kött, närmast hatthuden guldgult. Mild smak och lukt påminnande om nötter.

Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige.
Säsong juli-oktober med topp i september.

Växtsätt: Växer i lövskog och parker och örtrik barrskog, gärna ihop med ek och hassel.

Förväxlingsrisk: Ringa.

Övrigt: God stekt, stuvad eller ugnsbakad för sig, eller som blandsvamp. Även god som rå.