Latin: Cantharellus cibarius
chanterelle, golden c., yellow c.
chanterelle, girolle
gallinaccio
Pfifferling
cantarela
Kantarell är en art i släkte Cantharellus (se > Om kantareller) och nära släkt med blek kantarell och trattkantarell (se respektive), vilka alla är mycket vanlig i de svenska skogarna. Kantarell är den svamp som de allra flesta känner igen och den mest plockade svampen i Sverige (läs mer > Plocka svamp). Det är en vanligt förekommande svamp i butik (läs mer > Kantarell i butik).
Klassificering (källa: Svampguiden):
SÅ ANVÄNDS KANTARELL
Kantareller används som annan svamp, stekt eller stuvad, ensam eller blandad med andra svampsorter. Stekt och serverad på en smörgås eller som tillbehör är en delikatess. Fungerar även bra i såser, soppor och grytor. Kantareller är vattenrika, ibland blöta och behöver torrstekas utan matfett. När det slutat komma ut vattendroppar i pannan tillsätter man rikligt med smör och steker färdigt. Läs mer > Så tillagas svamp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10