Druvfingersvamp

Druvfingersvamp

(rödlätta bockskäggssvampen)

Latin: Ramaria botrytis

Ätbarhet: God matsvamp. Ätbar även som ung.

Svampkropp: Buskigt grenverk med karaktäristiskt korta fingrar och trubbiga toppar. Ljusa grenar med rödvioletta toppar. Färgen mattas med stigande ålder och kan försvinna helt. Kan bli över 2 dm hög och 1,5 dm bred. Vit fot.

Svampkött: Vitt, köttig konsistens. Smaken är mild, i gentopparna något besk. Med stigande ålder besk.

Utbredning: Vanlig i södra och östra mellersta Sverige. Ovanlig på västkusten och obefintlig norröver.
Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: Vanlig i mossiga områden i barr- och bokskog, samt gärna nära ek. Barr och annat fastnar ofta mellan grenarna.

Förväxlingsrisk: Ringa. Äldre blekare druvfingersvamp kan förväxlas med blek fingersvamp (svagt giftig), som har svagt rödlila fingertoppar.

Övrigt: Plocka endast unga fräscha med rödvioletta toppar. De gamla ofärgade är för beska. God att smörsteka, ensam eller som blandsvamp. God att fritera.