Kamfingersvamp

Kamfingersvamp

Latin: Clavulina cristata

Engelsk översättning Crested Coral

Ätbarhet: God/ätlig matsvamp.

Svampkropp: Liten svamp 2-5 cm bred och 3-8 cm hög, sällan över 10 cm. Ibland vertibla buskar. Rikt förgrenad, med spetsiga kamlika grentoppar. Som ung vit, med ökad ålder gråaktig.

Svampkött: Vitt, tunnköttig, elastiskt. Mild smak, lukt.

Utbredning:
Vanlig i södra och mellersta Sverige, sällsynt i nedre Norrland och obefintlig i norra. Säsong aug-okt med topp i september.

Växtsätt: I stora eller små mängder i löv- och barrskog. Förgreningen sker i flera steg. Vidsträckta buskar kan
härstamma från samma fot.

Förväxlingsrisk: Andra små vita fingersvampar.
Inga har dock kamfingersvampens flikade grenspetsar.

Övrigt: Barr och annat fastnar ofta mellan grenarna. God att smörsteka, ensam eller som blandsvamp. God att fritera.