(oxsvans)
tail of beef
queue de boeuf
coda di bue
Ochsenschwanz
rabo de buey
Oxsvans (fr. queue) är kossans svans. Tillsammans med oxkind är det den muskler som arbetar mest på djuret, eftersom den idisslar (tuggar) hela dagarna och samtidigt använder sin flugsmälla. Oxsvans kommer som regel från äldre djur för smakens skull, sällan från kalv som är smakfattigare. Styckdelar nöt inklusive på olika språk se > Styckning nöt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Köpråd: Underskattad vara väl värd att pröva för den oinvigde. Prisvärt, lättlagat och mycket gott.
Hälsa/näring: Svansens näringsinnehåll är liknande högrev, men med något högre proteininnehåll (cirka 20%) och lite lägre fettandel (cirka 10%).
VIKT, PORTIONSVIKT OXSVANS
Normtal | Råvikt | Ben | Fett | Rå ätbart | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Oxsvans 1 knota | 200 g | 25% | 10% | 130 g | -27% | 95 g | 47% | 0,5 |
Oxsvans 1 kilo | 1000 g | 25% | 10% | 650 g | -27% | 475 g | 47% | 2,5 |
Portionsberäkning: Beräkna minst 300 gram råvikt eller 2 större knotor per portion (=140-190 gram tillagat kött). Fungerar väl som restmat, så tillaga gärna för mycket.
SÅ ANVÄNDS OXSVANS
Av oxens svans gör man klassisk oxsvanssoppa eller en ragu. Förr serverades oxsvans med ben, men numera brukar köttet plockas av före servering. Av skyn gör man en fantastisk smakrik soppsås. Av oxsvans kan man även tillaga god köttfond. Läs mer > Så tillagas oxsvans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07