(grisfot)
Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen
pork feet, trotter. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris
pied de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris
piedino de maiale. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris
Schweinefuss, Spitzbein. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris
patas de cerdo. Styckdetaljer se > spansk styckning gris
Grisfötter är grisens underarm respektive underben med klövar i stället för fot. Foten är gaska fettrik och mycket broskrikt, köttandelen är låg. Få personer har provat att äta grisfötter, medan andra finner rätten med samma namn som mycket god, antingen kokt serverad kall i sitt spad som stelnar till gelé, eller panerad och stekt. Förr åt man det mycket och det är en traditionell rätt till jul.
Gelatinrikt: Grisfötter är tack vare hög andel brosk mycket gelatinrik, vilket används industriellt för framställning av gelatin. Spad av kokta grisfötter stelnar av sig självt i svalt utrymme. Läs mer > Gelatin.
SORTERING GRISFOT (styckdelar)
Vid grovstyckning skärs foten av från läggen (läs mer > Grovstyckning gris). Bakfoten används vanligtvis inte, den har används vid hängning av köttet och kan vara infekterad.
VIKT, PORTIONSVIKT GRISFÖTTER
En färsk grisfot brukar väga 350-450 gram per styck i butik. Ungefär hälften är benknotor.
Normtal | Råvikt | Ben | Rå ätbart | skinn | kött/brosk | Tillagat | av råvikt | Portioner |
Grisfötter kokta | 375 g | 47% | 200 g | 100 g | 100g | 190 g | 50% | 1 |
Provlagat av Kockskolan
Portionsberäkning: En normalstor grisfot är en lagom portionsvikt, men många äter två ibland tre.
SÅ ANVÄNDS GRISFÖTTER
Grisfötter äts kokt (inlagd), stekt eller grilljerad. Inlagda grisfötter i egen gelé (aladåb) serveras kalla med ättika till. Kokta fötter kan också paneras och pannstekas eller grilljeras i ugn. Läs mer > Så tillagas grisfötter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08