(nötrulle)
eye round of beef
rond de gite de boeuf
girello di manzo
Schwanzrolle von Rind, Öst. Weisses Scherzel
rodondo de vaca
Nötrulle (fr. rond de gite) vanligen kallad rullen, är den runda muskeln på oxlårets baksida mellan ytter- och innanlår. Det är ett långsmalt cylindriskt köttstycke, därav namnet. Rulle är numera sällsynt förekommande på svenska matbord. Förr var det vanligt att man rimmade saltrullen i flera dagar. Därefter kokade man den och serverade den kallskivad. Styckdelar nöt inklusive på olika språk se > Styckning nöt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En hel nötrulle väger 2,5-3 kilo. Vikt i butik vanligen 0,6-1,5 kilo.
Portionsvikt: Beräkna 175 gram råvikt till en normalportion. Ger cirka 140 gram tillagat kött per portion.
SORTERING RULLE
Vid grovstyckning av bakdelen skärs rullen ut, efter att innanlår och rostbiff avlägsnats (se film "Grovstyckning av nöt bakdel" på avsnitt > Grovstyckning nöt). Köttet putsas frit från talg (fett), senor och hinnor.
SÅ ANVÄNDS NÖTRULLE
Rulle kräver lång tillagningstid om ej väl mörad. Kokning eller bräsering är bäst. Rimmad kokt nötrulle ("saltrulle") är klassiskt. Väl mörad kan köttet stekas och ugnslagas. I USA brukar man också grilla och röka köttet. Läs mer > Så tillagas nötrulle.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07