Glasört

Glasört

(glasört, europeisk glasört, havskorall = ätbar örtväxt, som växer i saltvatten)

Latin: Solicornia, Solicornia eropaea

Engelsk översättning glasswort, common glasswort, samphire, sea bean = edible herbaceous plant, which grows in salt water

Fransk översättning salicorne, salicones, criste-marine = plante herbacée comestible, qui pousse dans l´eau salée

Italiensk översättning salicornia, asparago di mare = pianta erbacea commestibile, che cresce in acqua salata

Tysk översättning Queller, Europäische Queller, Meeresspargel, Salicorn = essbare krautige Pflanze, die in Salzwasser wächst

Spansk översättning San Pedro, espárrago de mar, hierba salada = planta herbácea comestible, que crece en agua salada

Glasörter (Salicornia) är ett släkte inom familj Amarantväxter (underfamilj mållväxter) med 13 arter, varav europeisk glasört är en. Glasörter har kraftigt greniga, tjocka, saftiga och ledade stjälkar med korsvis motsatta blad, som krympt ihop till bladslidor. De är "kleistogama", det vill säga de har en helt tillsluten blomma som befruktar sig själv. Glasörter finns över hela jorden, med undantag av Australien, på havsstränder och andra salthaltiga marker. Engelskans sampfire och sea bean är allmänna begrepp som också kan avse andra liknande örter. I Spanien och Frankrike brände man förr glasörtsplantor för att ur askan utvinna soda för glastillverkning. Glasört kan köpas via internet, till exempel från Alsa Garden (klicka på Alsa under bilden).


Glasört (europeisk glasört) är en ettårig ört som blir 5-20 centimeter hög. Både blad och stjälk är gröna ofta skiftande till rosaröda. Den växer på öppna ler- och slamområden i anslutning till havet (se film nedan > Glasörtsfält i Grekland). Hemma­hörande på norra halvklotet och i södra Afrika. Förekom­mer allmänt på svenska västkusten och i begränsad omfattning runt hela Östersjön.

  • Karaktär och smak: Liknar sparris. Sursalt, pepparaktig smak.
  • Mognad: April-november.
  • Alternativ vara: Sparris.
  • Försäljning: Sällsynt i butik. Import från Frankrike.
  • Jämförpris: ? Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Svalt i kylskåp, gärna inlindad i fuktig handduk. Hållbr en vecka.


SÅ ANVÄNDS GLASÖRT


Det är de späda stänglarna som man äter rå eller tillagad. Den kan användas naturell i sallad, eller ätas lätt kokt (al dente) till annan mat. Förekommer ibland på restauranger och brukar då benämnas "havskorall". Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11