(1. snäckor = med skal 2. sniglar = utan skal)
Latin: Gastropoda
1. snails = with shells 2. slugs = without shells
1. escargots = avec coquilles 2. limaces = sans coquilles
1. chiocciola = con conchiglie 2. limacidi = senza conchiglie
1. Schnecken = mit Schale 2. Schnegeln = ohne Schale
1. caracoles = con caparazķn 2. babosas = sin caparazķn
Snäckor (lat. Gastropoda, grek. = "mage+ fot") är biologiskt en klass inom djurstam blötdjur (läs mer > Om blötdjur). Det finns i runda tal en så där 75.000 levande arter på land, i sjöar och hav. Överallt på jorden utom där det är som kallast eller varmast. Något allmänt godkänd systematik finns inte ännu. Vi nöjer oss här att dela in dem i land- och havslevande snäckor.
Sniglar: Landlevande snäckor kallas i dagligt tal för sniglar, men biologiskt är "sniglar" snäckor som saknar yttre skal, till exempel den i Sverige vanliga skogssnigeln. Skallösa havssniglar kallas nakensnäckor. Skallösa sniglar har inget kulinariskt värde, så dem lämnar vi åt sitt öde. Så om det står "sniglar" i recept så avses de med med skal.
SNÄCKOR MED SKAL
Snäckors skal ("hus") består av kalk som oftast är spiralvridet och omsluter större delen av kroppen. Storleken varierar från 1 millimeter till 1 meter. Huvudet har två ögon och två tentakler (känselspröt), ibland sitter ögonen på tentaklerna. Kroppens undersida är vanligen platt och kallas fot. Snäckor på land andas med lungor, i havet med gälar.
Kulinariska landnäckor:
SÅ ANVÄNDS SNÄCKOR ("SNIGLAR")
Snäckor liksom musslor har man ätit sedan förhistorisk tid på alla kontinenter enligt arkeologiska fynd. Få arter är giftiga. Numera främst förekommande i Sydeuropa, Asien och Sydafrika. Klassiskt är vitlöksgratinerade vinbergssnäckor, som också var "inne" att ätas i Sverige en period på 1970-talet. Havssniglar ingår alltid på en fransk "fruit de mare" (havets frukter). Kan också ingå i soppor, stuvningar, fiskgrytor och liknande. Smaksätts ofta med vitlök. Snäckor har viss smak och konsistens liknande bläckfisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska franska rätter:
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01