(1. knäck, knäckbräck, nötknäck 2. kola, smörkola, gräddkola, chokladkola, kinuski, tjinuski)
1. hard caramel candy, butterscotch, brittle 2. soft caramel,, toffee, buttercrunch, english toffee, fudge
1. caramel dur, nougatine 2. caramel mous
caramello 1. croccante, caramello duro 2. caramello morbido
Karamell 1. Karamellbonbons 2. weiches Karamell
caramello 1. caramelo duro 2. caramelo suave
Knäck och kola är hårda eller sega sockerkonfektyrer. Knäck är en hård-seg sötsak som tillreds av smält karamelliserat socker, sirap eller honung och som mjuknar i munvärmen, medan kola är en mjuk-seg vara tack vare att grädde ingår och att smeten inte kokas lika het. Koktid påverkar hårdheten (läs mer > Så tillagas knäck och kola). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Begreppen knäck och kola: Enligt Svenska Akademien är knäck en "hård, seg sirapskaramell (ofta hemlagad), bestående av sirap och socker med mera, som kokas och vanligen öses upp i små pappersformar eller strutar för att stelna" och kola är "en seg sötsak som kokas av grädde, socker, sirap och smör vanligen fyrkantig och inlagd i papper". Namnet knäck från "knäcka" = bryta sönder med knäppande ljud. Kola är ett svenskt begrepp. I kola ingick förr extrakt av kolanöt, därav namnet. I andra länder används ordet "karamell" som inbegriper både kola och knäck. Enligt Cambridge Dictionary är caramel "bränt socker som används för att ge smak och brun färg till mat" (dvs. = karamellisering), eller "en klibbig brun sötsak gjord av uppvärmt socker, smör eller grädde i hett vatten". I Larousse Gastronomic är caramel en "konditorivara framställd av en blandning socker, glukos, mjölk, smör och olika smaker". Med andra ord en karamelliserad hård eller mjuk sötsak. I Sverige är "karamell" en hård sockerkonfektyr (läs mer > Karameller). För att krångla till det ytterligare så är fransk vit nougat en slags kola (läs mer > Nougat, vit nougat) och "nougatine" detsamma som nötknäck (se nedan). Dessutom namnges recept lite hur som helst numera, vilket kan skapa viss förvirring. Gränsen mellan knäck och kola är diffus.
Historia: Knäckens och kolans historia börjar egentligen först med att socker och grädde blev allmän handelsvara på 1800-talet. Visserligen fanns både socker och grädde dessförinnan. Av grädden gjorde man smör och ost. Socker var en lyxvara på 1700-talet förbehållet högreståndspersoner. Man smälte smör med socker i hög värme och fick då en hård knäck som på franskt vis kallades karameller (se recept > Classic English Hard Toofee). För att få en mjukare knäck tillsattes ibland mjöl. Apotekarna var tidiga karamelltillverkare som smaksatte karamellmassorna med allehanda välgörande örter och essenser. På 1800-talet spred sig kunskapen utanför apoteken, och karameller kunde köpas i karamellbodar (läs mer > Karameller). Därmed nådde godsakerna även allmänhetens munnar och steget till dagens kola var inte långt. Knäck är klassiskt julgodis. Se recept > Knäck grundrecept. En variant och föregångare till kola är så kallad fransk nougat tillredd av honung och mandel (läs mer > Nougat, vit nougat).
Karamellisering: Knäck och kola är sockermassa som har karamelliserats. Vid upphettning av socker till hög temperatur sker kemiska reaktioner som ändrar sockrets färg och smak (läs mer > Karamellisering).
KNÄCKVARIANTER
KOLAVARIANTER
ENGELSK-AMERIKANSK KNÄCK OCH KOLA
Storbritannien är känd för sina kolor av olika slag. Till skillnad från Sverige finns de i stor omfattning att köpa färdiga i butiker och kiosker. Särskilt de som benämns butterscotch, toffee och fudge. Begreppen är sällan entydiga och används lite om vartannat även i England.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06