(konfekt, chokladkonfekt, chokladkex, chokladrån)
chocolate confectionery
confiserie chocolatées, bonbons
confetti al cioccolato
Schokoladenkonfekt
confitería de chocolate
Konfektyr (fr. confiserie) är en samlande term för alla typer av sötsaker och godis, exklusive ren choklad. Dels pratar man om sockerkonfektyrer (läs mer > Om sockerkonfektyrer), dels om chokladkonfektyrer som är konfektyr med chokladöverdrag eller dito med chokladfyllning. Sägs "konfekt" brukar man avse finare sötsak, vanligen av choklad med olika slags fyllning till exempel praliner. Till chokladkonfektyrer kan också nougatkonfektyrer räknas.
Chokladkonfektyrer är sötsaker med chokladöverdrag. Industriellt har man särskilda överdragsmaskiner där fasta produkter som marsipan, praliner, kakor med mera får ett överdrag av smält choklad. Läs mer > Smälta, temperera choklad.
Bonbons: Bonbons (fr. bon = god) härstammar från det franska hovet på 1600-talet. Avser konfektyrer i allmänhet, men särskilt chokladkonfektyrer (praliner). I Tyskland avser bonbons främst sockerkonfektyrer, medan bombones i Spanien avser chokladpraliner. Johan Strauss II inspirerades att komponera Wiener Bonbons.
SÅ ANVÄNDS CHOKLADKONFEKTYRER
Produkterna används huvudsakligen som godis, men kan också användas till desserter på olika sätt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01