Pinn- och strutglass

Pinn- och strutglass

(1. pinnglass, stycksaker 2. strutglass, skopglass)

Engelsk översättning 1. stick ice cream 2. cone ice cream

Fransk översättning 1. glace en bâton 2. glace en cornet

Italiensk översättning 1. gelato in stecca 2. gelato a cono

Tysk översättning 1. Stangeneis 2. Kegeleis

Spansk översättning 1. helado en barra 2. helado en cono

Pinn- och strutglass är glass avsedd för direkt konsumtion. Pinnglass benäms vanligen som "stycksaker" i branschen och strutglass för "skopglass", det vill säga glassen tas upp med en glasskopa. Förekommer som mjölkglass (minst 3% fett) ibland benämnd lättglass, men vanligast som gräddglass med fetthalt runt 12% (läs mer > Om glass, glassvaror). Smakvariationen är stor. Pinnglass kan även vara isglass (läs mer > Saftis, isglass). Till stycksaker räknas även portionsglass utan pinnar till exempel "glassbåtar" och glass i pappförpackningar, samt färdiga strutglassar.

Historia: De fösta glasspinnarna som såldes av GB-glass i början av 1940-talet var rundsmala med glass fäst på rund pinne (inte platta). Man fick sno sig på med att äta glassen, för när den blev lite varm föll den lätt av från pinnen. Då grät barnen och föräldrarna fick köpa en till som tröst. Det var för övrigt ofint för vuxna att äta glass "på gatan". Källa: Krister Hanner, uppväxt på glass.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05