Slånbär

Slånbär

(slån, slan, slånbär)

Latin: Prunus spinosa

Engelsk översättning blackthorn, sloe, sloeberry

Fransk översättning prunellier, prunelles, épine noire, prunellier commun

Italiensk översättning prugnolo, prugnolo selvatico

Tysk översättning Schwarzdorn, Schlehdorn, Schlehendorn, (Gemeine) Schlehe, Sauerpflaume, Heckendorn, Deutsche Akazie

Spansk översättning endrino

Slån är en art i släkte prunusar (plommonsläktet, läs mer > Plommon) i familj Rosväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Alltså nära släkt med plommon (fr. prunelle = litet plommon), aprikos, persika och körsbär. Det är en rikt grenig och tornig (taggig) buske som ofta växer i täta snår nästintill ogenomtränglig. Vanligtvis 1-2 meter hög men kan bli upp till 4 meter. Bladen är små, ovala och fint tandade. Blommorna som är vita och många visar sig på försommaren, då vanligen på bar kvist. Frukten kallas slånbär. Se film, klicka på "UK Wildlife" under bilden ovan.

Förekomst: Slån är hemmahörande i större delen av Europa inklusive Östeuropa, men inte i de nordligare områdena. Förekommer vild även i norra Turkiet och Kaukasusbergen. Den har inplanterats i östra Nordamerika. Den trivs på torra solbelysta platser i kalkrik jord - i skogsbryn, hagmarker, på åkerholmar, kustnära och i bergstrakter. I Sverige främst på Bohus- och Upplandskusten.


SLÅNBÄR

  • Biologi: Stenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Europa.
  • Frukt: Rundoval svartblå med fast konsistens cirka 2 centimeter stor. Innehållen en liten kärna.
  • Mognad: September-oktober. Liksom rönnbär bör slånbär plockas sent och helst efter det att de blivit frostbitna av vinterkyla.
  • Smak: Bären innehåller garvsyra vilket ger kärv bitter-sur smak. Efter nattfrost eller några dagar i frysen mildras beskan av ökad sötma.  
  • Alternativ vara: Nypon, odon, rönnbär, tranbär.
  • Försäljning: Säljs som regel inte i butik. Kan förekomma som saft eller gelé.
  • Förvaring: svalt och torrt. Lång hållbarhet. Kan med fördel frysas.


SÅ ANVÄNDS SLÅNBÄR


Frukten användas till mos, gelé och saft, eller till vin och smaksättning av brännvin eller likör, till exempel spanska "Pacharán" och "sloe gin" (bild ovan). Inför tillagning bör kärna tas bort för att inte dessa skall avge extra bitterhet till anrättningen. Blommor och späda blad lär kunna användas till te.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03