Färdig teriyakisås

Färdig teriyakisås

(Så tillagas teriyakisås, teriyakiglaze)

Teriyaki (jap. "glänsande stekning") är stekt fågel, kött, fet fisk eller bläckfisk, som glaserats med eller marinerats i söt teriyakisås. Läs mer > Teriyaki.

Teriyakisås består klassiskt av sojasås, sake, mirin och socker ( sirap eller honung). Ibland ingår även ingefära och andra smaksättare som vitlök. Det finns olika varianter. Färdig sås finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.

  • 5 msk sojasås.
  • 3-4 msk sake.
  • 5 msk mirin.
  • 5 msk socker.
  • 1 tsk ingefärspulver (tillval).
  • 1 tsk vitlökspulver (tillval).
  • 0-4 tsk stärkelsemjöl blandat med lite kallt vatten beroende på önskad såstjocklek.

Ingredienserna blandas och värms upp tills sockret löst sig. Såsen kan kokas ner på medel värme för simmigare konsisten, alternativt tillsätts lite stärkelsemjöl blandat med kallt vatten. Förvara i kylskåp, lång hållbarhet. Se film Klassisk teriyakisås via länk nedan.

Teriyakiglaze (glasyr): För att få tjockare sås att pensla på kött som grillas eller ugnssteks används större mängd stärkelsemjöl. Låt sjuda till lagom tjocklek.


SÅ ANVÄNDS TERIYAKISÅS

Tunn sås används till marinad, wokning och som dippsås. Lätt trögflytande till bräsering och tillbehörssås. Tjock sås penslas på varan vid ugnsstekning/grillning. I det japanska köket är salladslök ett vanligt tillbehör.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01