Färdig tapenade

Färdig tapenade

(Tapenade = provensalsk röra av svarta oliver, kapris, sardeller, vitlök och olivolja)

Engelsk översättning Tapenade = Provencal mixture of black olives, capers, anchovies, garlic and olive oil

Fransk översättning tapernade, caviar nicoise = mélange provençal de olives noires, câpres, anchois, ail et huile d´olive

Italiensk översättning Tapenade = impasto provenzale di olive nere, capperi, acciughe, aglio e olio d´oliva

Tysk översättning Tapenade = Provenzalische Mischung aus schwarzen Oliven, Kapern, Sardellen, Knoblauch und Olivenöl

Spansk översättning Tapenade = mezcla provenzal de aceitunas negras, alcaparras, anchoas, ajo y aceite de oliva

Tapenade är en provensalsk ("från Provence) krämig röra, bestående av svarta oliver och kapris med tillsats av sardeller och vitlök, blandat med olivolja. Tapeno betyder på provensalska "kapris", därav namnet. Kallas ibland för le Caviar Nicoise ("från Nice"). Det finns olika varianter att köpa i handeln, framförallt i sydligare länder. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

SÅ ANVÄNDS TAPERNADE

Tapernade äts på bröd, som drinktilltugg (dip), eller till grönsaker, ägg, kött med mera. Används ibland som fyllning i fågel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01