(asiatisk ostronsås = koncentrerad sås av ångkokta ostron smaksatt med kryddor, háo yóu)
Asian oyster sauce = concentrated sauce of steamed oysters flavored with spices
Sauce aux huîtres asiatiques = sauce concentrée d´huîtres cuites à la vapeur parfumée aux épices
Salsa di ostriche asiatica = salsa concentrata di ostriche al vapore aromatizzata alle spezie
Asiatische Austernsoße = konzentrierte Soße aus gedämpften Austern mit Gewürzen
Salsa de ostra asiática = salsa concentrada de ostras al vapor aromatizada con especias
Ostronsås (på kinesiska: háo yóu) framställs av ångkokta ostron vars juice och kött koncentrerats och smaksatts med kryddor. Såsen lär ha uppfunnits 1888 av Mr. Lee Kam i Kina. Hans företag Lee Kum Kee producerar denna sås än idag.
SÅ ANVÄNDS OSTRONSÅS
Såsen passar till smaksättning av såser och maträtter. Används flitigt i asiatisk matlagning på samma sätt som soja.
Fransk ostronsås är en redd vit sås av mjölk och grädde med sönderskurna ostron och kryddad med kajennpeppar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12