(nam pla, nuoc mam, garum - antikens fisksås)
Asiatisk fisksås är vanligt i de Sydostasiatiska köken (Thailand: nam pla, Vietnam: nuoc mam). Såsen bereds av små fiskar och skadjur som krossas, saltas och sedan får ligga och jäsa (fermentera) till en brun tunnflytande sås som filtreras. Processen påminner lite om surströmmingstillverkning. I antikens Rom vimlade det av fermenterade fisksåser (garum, liquamen) tillverkade av olika fiskar. Makrill och tonfisk ansågs vara bäst.
Köpråd: En bra fisksås består av enkla ingredienser. Undvik såser som förstärkts med olika E-nummer.
Hälsa: Asiatisk fisksås är rik på kalcium, B-vitamin och protein.
SÅ ANVÄNDS ASIATISK FISKSÅS
Eftersom fisksåsen fungerar som smakförstärkare kan den även användas till annat än bara fisk- och skaldjursrätter. Den används flitigt i asiatiska kyckling- och fläskrätter, men kan även tänkas som alternativ smakförstärkare i nöt- och vilträtter i stället för koncentrerade fonder. Liksom fonderna bidrar såsen även med sälta.