Klassificering ost
(Mall ost)
Ost är sedan gammalt en omhuldad vara, nästan i klass med vin. Det finns internationell klassificering för att skapa ordning länder emellan (läs mer > Internationellt regelverk ost) och nationella för att skydda originalen som det franska AOC-systemet från 1935 (läs mer > Franska AOC-ostar). EU har utvecklat ett ursprungsskydd för speciella regioner och lokala jordbruksprodukter (läs mer > Ursprungsskydd EU).
Kunskapskokbokens klassificering av ost sker på följande sätt.
- Osttyp: Karaktär/struktur, form, vikt, mjölkslag.
- Ursprung: Land och upphovsman, årtal o.d.
- Tillverkning: Metod. Kvantitet.
- Form: Cylindrisk platt ost, 18x5 cm, vikt cirka 1,4 kg.
- Användning: Smörgåspålägg, matlagning, maträtt, dessert..
- Passande dryck: Vin, starkvin, öl, sprit, alkoholfritt
- Ytskikt: Mögel, kitt, naturlig, organisk (t.ex. blad), artificiell (ex. plast, vax).
- Ytmogning: Mogningstid av kittostar.
- Snittyta: Färg, karaktär, hålighet, rundpipig, grynpipig, tät
- Konsistens: Hård, halvhård, halvmjuk, mjuk, mkt mjuk.
- Smak: Beskrivning av smak och lukt.
- Lagring: Antal månader av producent.
- Fetthalt: Ost klassas i mager, halvfet och helfet ost med % av totalvikt (Läs mer: Fetthalt i ost).
- Förvaring: Bästa temperatur. Frysbarhet. Hållbarhet.
- Kommentar: Generella kommentarer av intresse.
Läs mer > Internationellt regelverk ost.
Kopieringsmall:
Abondance är
- Osttyp:
- Ursprung:
- Tillverkning:
- Form:
- Användning:
- Passande dryck:
- Ytskikt:
- Ytmogning:
- Snittyta:
- Konsistens:
- Smak:
- Lagring:
- Fetthalt:
- Förvaring:
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
© Kockskolan 2015-