(garbanzoärt, garbanzoböna)
Latin: Cicer arietinum
chickpeas
pois chiches
ceci
Kichererbsen
garbanzoz
Kikärt är en art i släkte asiatiska ärter inom familj ärtväxter. Det är en 30-40 cm hög ört. Frukten är en hårig balja med ett eller två frön, som liknar gula ärter, men har en skrynklig yta. Fröna är mycket rika på proteiner och kolhydrater. Av torkade ärter gör man kikärtsmjöl. Se > Kikärtsmjöl.
Hälsa: Kikärter är rika på protein, fibrer och mineraler. Ärterna innehåller lektiner som kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Kikärterna går bra att grodda men de färdiga groddarna bör förvällas några minuter. Läs mer > Antinutrienter, fytater, lektiner.
SÅ ANVÄNDS KIKÄRTER
Kikärter används i grytor, sallader, soppor och pastejer. Kokta och malda används de som färs i vegetariska biffar. I Mellanöstern är de huvudingrediensen i falafel (kikärtsbollar) och hummus (kikärtsröra), samt används rostade som snacks eller mellanmål.
SÅ TILLAGAS KIKÄRTER
Blötläggnig: Skölj ärterna och blötlägg i riklig med vatten cirka 10 timmar. Häll bort vattnet.
Koka kikärter: Tidigare blötlagda ärter täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme i minst en timme. Kikärter mosar sig inte vid omild kokning och skall kokas väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor.
Koktid: 1- 1,5 timme. Konserverade: Uppvärmning.