(röda bönor, röda kidneybönor)
Latin: Phaseolus vulgaris
red kidney beans, rajma
haricots rouges
fagioli rossi, rossi kidney
rote Bohnen, rote Kidney Bohnen
frijoles rojos
Röda bönor kan naturligtvis vara av olika sort till exempel adzukiböna (se dito), men som regel avses röda kidneybönor tillhörande släkte Bönor (läs mer > Om bönor). Färgen är ljust eller mörkt brunröd. Sägs bara "kidneybönor" avses vanligtvis röd, eller rödspräcklig kidneyböna till skillnad från vit kidneyböna (canelliniböna). Sitt engelska namn kommer sig av att fröna är njurformade (kidney = njure). Ursprung från Mellanamerika där de odlats av indianerna i många 1000-tals år. Se film, klicka på "Way out west" under bilden ovan.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS RÖDA BÖNOR
Röda bönor används i grytor, soppor, sallader, biffar, patéer och i texmexmat. Tillreds i Mellanamerika traditionellt med starka kryddor, chili och tomatsås. Klassisk i chili con carne. Vanligt förekommande även i USA och Kanada serverad med bacon och lök. I Europa populärast i nordöstra Spanien. Överblivna kokta bönor kan värmas eller stekas dagen efter.
Så tillagas torkade bönor:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07