(1. åkerböna, hästböna 2. bondbönor, favaböna, välska bönor, turska bönor 3. favism = enzymbristsjukdom 4. Pytagoreiska bönor, bondbönvälling)
Latin: Vicia, Vicia faba
1. horse bean, broad field bean 2. broad bean, faba bean, fava bean 3. favism = enzyme deficiency disease 4. pytagoric beans
1. féveroles 2. fèves, fève des marais, gourganes, Pytagoric beans 3. favisme = maladie de carence enzymatique
1. fava, favino 2. favetta, fava grossa comune 3. favismo = malattia da carenza enzimatica
1. Ackerbohne, Feldbohne, Pferdebohne 2. Saubohnen, Puffbohne 3. Favismus = Enzymmangelkrankheit
1. haba 2. haba común 3. favismo = enfermedad por deficiencia enzimática
Åkerböna är en av våra äldsta kulturväxter som följt med alltsedan vikingatiden 4000 år före vår tidräkning. Biologiskt är det en art i vickersläktet (Vicia) inom familj Ärtväxter. Besläktad med men ingår inte i släkte Trädgårdsbönor (läs mer > Om ärtväxter). Bönan har sin härkomst från norra Afrika, Medelhavsområdet. Det finns olika sortvarianter varav Bondböna är en förädlad, odlad variant. Se film, klicka på "Hew Richars" under bilden ovan.
BONDBÖNA
Bondböna (Vicia faba) är en förädlad stor åkerböna som odlats runt Medelhavet sedan år 3000 f.Kr. Förekommer inte vild. Det är en 60-80 centimeter hög upprätt planta med långsmala grågröna blad och med rosa-vita blommor i klasar. Frukten är en långsmal fröbalja med 3-8 halvstora (0,5-1 cm) och rund-ovala bönor. Det är bönorna man äter vilka är ljusgröna när de är färska och omogna, eller torkade som då är bruna (läs mer > Torkade bondbönor). Bönorna avviker från andra bönor i det att fröna omgärdas av en tjock seg hinna som ofta avlägsnas innan konsumtion. Hinnan kan mjukas upp om den blancheras (lättkokas) i alkaliskt vatten (t.ex. med bakpulver tillsatt).
SÅ ANVÄNDS BONDBÖNOR
Bondbönor kan ätas rå, men kokas vanligtvis. De omogna, platta och stora fröna kokas i lättsaltat vatten och kan serveras med smör och salt, i sallader eller som tillbehör till mat. De kan stuvas, användas i soppor, i grytor, i röror och liknande. Bondbönvälling åt man förr. Kokta rensade bondbönor som i sista stund lieras (reds) med äggulor och gräddmjölk (tunn grädde). Bondbönor uppskattas mest Mellanöstern och Nordafrika. I Europa mest odlad och uppskattad i England, men generellt är intresset för denna böna lågt numera. Åkerbönor används som djurfoder.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06