Senapsört

Senapsört

(senapsört, sareptasenap, strävsarepta, salladssenap, fiskebysenap)

Latin: Brassica juncea

Engelsk översättning mustard green, chinese mustard, indian mustard

Fransk översättning moutarde de sarepta

Italiensk översättning Senape indiana

Tysk översättning Rutenkohl, Sareptasenf, Blattsenf

Spansk översättning mostaza india

Senapsört (Brassica juncea), eller det mer officiella namnet sareptasenap, är biologiskt en art i Kålsläktet inom familj Korsblommiga växter (läs mer > Matbiologi grönsaker).. Alltså inte en sallat strikt sett men späda blad används som sådan. Det är en ettårig ört som kan bli uppemot metern hög. Den har nästan kal stjälk med skaftade blad. De nedre bladen har en till tre parflikar, de övre är kortskaftade och lansettlika. Den säljs som primörblad 10-15 centimeter långa och det finns två varianter i handeln. En helgrön med krusiga blad och en som har röda inslag i bladen. Läs mer > Om sallat.

  • Smak: Smaken påminner om senap och pepparrot och ger sting åt anrättningen.
  • Alternativ vara: Skott av nässlor, rucola, mâche, mizuna.
  • Försäljning/säsong: Säljs till och från i handeln.
  • Förvaras kallt, +2-4°, gärna i plastpåse. Senapsört har kort hållbarhet, några dagar. Bladen kan frysas.

Odla: Senapsört är lättodlad och snabbväxande inomhus och utomhus. Skörda bladen allteftersom innan de blir för stora.
 

SÅ ANVÄNDS SENAPSÖRT

Späda skott är mycket dekorativa, smakrika och saftiga. De används råa i sallader eller som garnering. De är även goda lätt frästa i smör. Fröna används bland annat till brunsenap och i fransk senap (dijon). Läs mer > Senapsfrön.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06