Tatsoiskott

Tatsoiskott

(tatsoi, tatsoiskott, tatsoikål, asiatisk kål)

Latin: Brassica rapa var. rosularis, Brassica rapa subsp. narinosa

Engelsk översättning tatsoi, tatsoi chard sprouts, tat choy, rosette pak choi

Fransk översättning tatsoi, pousses bette à tatsoi

Italiensk översättning tatsoi, germoli tatsoi

Tysk översättning Tatsoi, Tatsoischosse

Spansk översättning tatsoi, brotes tatsoi

Tatsoi är en sallatsliknande grönsak som biologiskt är en sortvariant av arten rova i kålsläktet (läs mer > Om kål). Härkomst från Kina. Örten ger mörkgröna glänsande och skedformade blad samlade i en kompakt rosett. Stjälkarna är vita, smala och saftiga. Se film via länk nedan (hel planta) eller klicka på "Inchworm" under bilden ovan (skott).

  • Smak: Lätt krispig konsistensen och mild kålsmak. Stjälkarna har likhet med gurka med mild beska.
  • Alternativ vara: Mizuna, rucola.
  • Försäljning/säsong: Säljs till och från i butik.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Kort hållbarhet.
Odla: Tatsoi är lättodlad och kan skördas efter 45-50 dagar. Den tål temperatur ner till -10°C och kan skördas under nyfallen snö.


SÅ ANVÄNDS TATSOISKOTT

Rå tatsoi används som annan sallat gärna i en blandsallad eller till garnering till exempel av en soppa. Blad och stjälk kan också fräsas, wokas lätt i matfett på motsvarande sätt som spenat. Används som som pesto. Stjälkarna kan syltas, läggas in i saltlag eller ättikslag. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06