(tatsoi, tatsoiskott, tatsoikål, asiatisk kål)
Latin: Brassica rapa var. rosularis, Brassica rapa subsp. narinosa
tatsoi, tatsoi chard sprouts, tat choy, rosette pak choi
tatsoi, pousses bette à tatsoi
tatsoi, germoli tatsoi
Tatsoi, Tatsoischosse
tatsoi, brotes tatsoi
Tatsoi är en sallatsliknande grönsak som biologiskt är en sortvariant av arten rova i kålsläktet (läs mer > Om kål). Härkomst från Kina. Örten ger mörkgröna glänsande och skedformade blad samlade i en kompakt rosett. Stjälkarna är vita, smala och saftiga. Se film via länk nedan (hel planta) eller klicka på "Inchworm" under bilden ovan (skott).
SÅ ANVÄNDS TATSOISKOTT
Rå tatsoi används som annan sallat gärna i en blandsallad eller till garnering till exempel av en soppa. Blad och stjälk kan också fräsas, wokas lätt i matfett på motsvarande sätt som spenat. Används som som pesto. Stjälkarna kan syltas, läggas in i saltlag eller ättikslag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06