(linsgroddar)
Latin: Lens culinaris
lentils sprouts
pousses de lentilles
germogli delle lenticchie
Linsessprossen
brotes de las lentejas
Linsgroddning sker mest med gröna linser, ibland röda. Groddarna är mycket proteinrika, fulla av vitaminer och mineraler. Läs mer > Om linser.
Grodda: Skölj väl ett par matskedar torkade linser. Blötlägg dem i cirka 10 timmar i 5-dubbla mängden vatten. Häll av vattnet, skölj i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg linserna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda linser. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.
SÅ ANVÄNDS LINSGRODDAR
Linsgroddar spröda, lätt beska men ändå behaglig milda i smaken. Groddarna kan ätas naturell som smörgåspålägg och i sallader. Kan ingå i soppor, grytor och wokrätter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05