(meloner, melon, sockermelon 1. sommarmelon 2. vintermelon 3. myskmelon)
Latin: Cucumus melo a) Cucumis melo reticulatus b) Cucumis melo inodorus c) Cucumis melo cantalupensis
melons, melon 1. summer melon 2. winter melon 3. musk melon
melons, melon 1. melon été 2. melon hiver 3. melon musqué
meloni, melone, popone 1. melone estivo 2. melone invernale 3. melone muschiato
Melonen, Melone, Zuckermelone 1. Sommermelone 2. Wintermelone 3. Moschusmelone
melónes, melón 1. melón de verano 2. melón de invierno 3. melón almizclero
Meloner är av olika slag. Biologiskt är "Melon" (Cucumus melo) en art i släkte gurkor (Cucumis) inom familj Gurkväxter vilket beskrivs i detta kapitel (se film om japanska lyxmeloner, klicka på "Business insiders" under bilden ovan). Andra frukter i andra släkten som kallas melon är bland annat följande.
Tips: Säkrats att få en mogen, söt och saftig melon är att köpa en Honungsmelon eller Piel de sapo. Dessutom är priset vanligen lägre jämfört med till exempel cantaloupe (~25%) och andelen fruktkött högre (~10%), vilket tillsammans ger 30-40% lägre fruktköttspris i normalfallet. Vattenmeloner är också ett bra och billigt alternativ (läs mer > Vattenmeloner).
Hälsa: Meloner är näringsfattiga, innehåller hög andel vatten (~90%). Sockerhalt 7-8%. Lågt energivärde, cirka 37 Kcal/100g. Skillnaderna mellan olika sorter är ringa. Meloner anses som andra frukter vara nyttig mat rikt på vitamin C, samt mineraler. Melonerna bör sköljas för att salmonellabakterier kan förekomma på skalet.
Odla: Sockermeloner kräver en varm miljö och vill ha en djup, näringsrik jord med hög mullhalt och ett pH-värde omkring 7,0. De odlas i stora delar av världen, på friland i varmare länder och i kyligare länder i växthus.
Produktion meloner: Världsproduktionen av meloner ökade från 1970 med 400% till 130 miljoner ton 2020 (världens befolkning +111%). Vattenmelon utgör 78% och ökade snabbare (+418%) än sockermeloner (+338%). Vattenmelon är den näst mest odlade frukten i världen efter banan. Största producentland är Kina med en marknadsandel på 57%. Näst största producent är Turkiet med en andel på 4% (utan vattenmelon 6%). Läs mer > Produktion europeisk frukt.
Miljö: Meloner är oftast en importvara och därmed ett mindre bra miljöval, i synnerhet vintertid när de kommer långväga från Sydamerika. Det finns svenska växthusodlade meloner sommartid, men beroende på uppvärmning behöver de inte vara ett bättre miljöval än de frilandsodlade runt Medelhavet.
VIKT & PORTIONSVIKT MELONER
Sockermeloner i butik väger vanligen 0,5-1,3 kilo, en vattenmelon 2-4 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten i importerade sockermeloner är 30-40%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött. En fullt mogen sockermelon, som man kan få i melonens hemländer, har cirka 50% ätbar köttandel. En vattenmelon har större andel ätbart (60%).
Meloner normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött *) | Ätbart | Portioner |
Sockermelon halvmogen | 750 g | -10% | -25% | -30% | 260 g | 1 |
Vattenmelon | 3000 g | 0% | -17% | 0% | 2500 g | 10-15 |
*) Importerad melon.
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av minst 1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS MELONER
Man äter fruktköttet, inte skal och fröhus. Sockermeloner används ofta som förrätt, enkel måltid, i fruktsallader och till dessert. Vattenmeloner mest som förfriskning eller till dessert. Meloner äts huvudsakligen naturell (rå), men också hastigt grillad på spett eller skivad förekommer.
Vissa arter som Armenisk melon (se dito) används i Asien också kokt som grönsak eller inlagd som pickles.
Melonfrön används ibland torkad som snacks eller till smaksättning.
Meloner passar utmärkt till skinka, tärnad i sallader, fruktcocktails och som tillbehör, till exempel halverad och smaksatt med starkvin eller fylld på olika sätt. Salt och peppar passar som smaksättare om melon serveras som förrätt. Som efterrätt gärna tillsammans med annan frukt, glass eller sorbet. Halvera melonen och gröp ut fröhuset, skär i skivor eller gröp ur fruktköttet med en sked. Importerade sockermeloner är sällan helt mogna och det yttre fruktköttet är som regel hårt. Gröper man ur melonen med sked får man bara med mjukt kött.
Klassiska melonrätter:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08
Varianter: Det finns olika varianter av sockermelon med ett mycket stort antal odlade sorter. Varianterna korsas lätt med varandra och nya sorter tas fram kontinuerligt. Melon korsar sig dock inte med vattenmelon. De delas in i sortgrupper enligt nedan.
Sortgrupper odlade sockermelon: