(aprikoser 1. armenisk aprikos 2. japansk aprikos 3. manchurisk aprikos 4. sibirisk aprikos)
Latin: 1. Prunus armeniaca 2. Prunus mume 3. Prunus mandshurica 4. Prunus sibirica
apricots 1. common apricot 2. Japanese, Chinese apricot or plum 3. Manchurian apricot 4. Siberian apricot
abricots 1. abricot commun, abricot arménien 2. abricot japonais 3. abricot mandchou 4. abricot sibérien
albicocche 1. albicocca armena 2. albicocca giapponese 3. albicocca della Manciuria 4. albicocca siberiana
Aprikosen 1. Aprikose, Marille, Malete 2. Japanische Aprikose 3. Mandschurische Aprikose 4. Sibirische Aprikose
albaricoques 1. chabacano 2. albaricoque japonés 3. albaricoque manchuriano 4. albaricoque siberiano
Aprikoser är biologiskt ett antal varandra snarlika frukter i plommonsläktet (Prunus) tillhörande familj Rosväxter. Alltså nära släkt med persikor och plommon (läs mer > Matbiologi frukt). Gruppen aprikos (armeniaca) omfattar följande arter.
Förekomst: Aprikoser har sitt ursprung från Centralasien och Kina. Utvecklingen av odlade aprikoser anses ha skett från tre håll. Vild aprikos i södra Centralasien (Kirgistan) gav upphov till odlade aprikoser i södra Centralasien och norra Sydasien. Vild aprikos i norra Centralasien gav odlad aprikos i norra Centralasien och Västasien inklusive Armenien, Sydeuropa och Nordafrika. Den tredje utvecklingen tog sin början i Kina som ledde till odling av aprikos i Ostasien. Aprikos fördes till Sicilien och Spanien av Morerna i början av vår tidräkning och fick sitt latinska namn "armeniaca" från landet Armenien varifrån frukten var känd. Först på 1600-talet började man odla aprikoser i Frankrike. Ungefär samtidigt fördes aprikosen till Amerika. Numera flitigt odlad runtom i världen i lite varmare tempererade zoner som runt Medelhavet (läs mer > Klimatzoner).
APRIKOS
Armenisk aprikos är ett 8-10 meter högt träd med vid krona, hjärtlika blad och vita blommor på bar kvist. Frukten, en stenfrukt, stor som ett plommon (läs mer > Om frukt och bär). Antal sortvarianter är mycket stort.
SÅ ANVÄNDS APRIKOSER
Aprikoser är godast nyplockade från trädet. Som torkad eller konserverad används frukten i varma och kall desserter - fruktsallader, kompotter och krämer eller som marmelad, i bakverk med mera. Passar att mixas till efterrättssås. Frukten används till juice och smaksättning av alkohol, till exempel den ungerska brännvinet barac pálinka och av likör (apricot brandy). I Japan lägger man in färsk aprikos i saltlag och färgar den, som då kallas umeboshi. Klassiskt som en salt-surt-sött tillbehör till mat.
Aprikoskärnor har bitter smak och kan användas i stället för bittermandel, särskilt inom industrin då det är en billig råvara (läs mer > Bittermandel, armellino). Av kärnorna pressas också olja som används som smaksättarolja och ses som en framtida potential för biobränsle (läs mer > Mandelolja).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08