(Havannapeppar - Carolina Riper, Moruga scorpion, Habanero, Scotch bonnet med flera, javanero)
Latin: Capsicum chinense
Chinese capsicum, "habanero-type peppers" - Carolina Riper, Moruga scorpion, Habanero, Scotch bonnet etc.
Piment habanero, piment antillais - Carolina Riper, Moruga scorpion, Habanero, Scotch bonnet et plus
- Carolina Riper, Moruga scorpion, Habanero, Scotch bonnet e altro ancora
- Carolina Riper, Moruga scorpion, Habanero, Scotch bonnet und mehr
- Carolina Riper, Moruga scorpion, Habanero, Scotch bonnet
Havannapeppar (Capsicum chinese) är en chilipepparart inom släkte chilifrukter (läs mer > Om chilifrukter). Arten omfattar de riktiga tortyrmedlen, eller världsmästarna på scovilleskalan om man så vill. I praktiken från 100.000 till drygt 2.000.000 scoville (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Habanero var förr världens hetaste chilifrukt, men världsrekordet innehas sedan 2013 av Carolina Reaper från USA (se nedan). Blommorna är vita och växer i klasar på busken. Frukterna är oftast bärliknande eller klockformade, 2,5 och 5 centimeter breda med jämn eller oregelbunden form. Liksom andra chilis är de oftast gröna som omogna. Mognadsfärgerna varierar från orange till gult, rött, vitt, brunt och laxrosa. Habanero är den mest kända och odlade havannapepparen.
Ursprung: Såväl det latinska namnet "chinese" och populärnamnet "havanna" är missvisande med avseende på artens uppkomst. Peppararten har samma härkomst som all annan chili, nämligen från Anderna och närmare bestämt från Peru med angränsande områden. "Chinese" på grund av att arten namngavs av den holländske botanisten Nikolaus Joseph von Jacquin år 1776, som trodde frukten var från Kina eftersom kryddan användes flitigt i kinesisk mat. I själva verket hade den förts till Asien av spanjorer och portugiser på 1500-talet. Namnet "havanna" kommer sig av att chilin exporterades från Havanna. Även habanero betyder "från habana" det vill säga Havanna. Dessutom kallades frukten ursprungligen "javanero" efter ön Java i Sydostasien för att uttalet på spanska missuppfattats.
Odling: Havannapepparn är en flerårig växt som trivs i varmt klimat och rikligt med vatten. Mängd vatten påverkar kapsaisinhalten, hettan i fruktköttet (mycket vatten, lägre halt). Arten odlas främst i Västindien, Brasilien, Afrika och Mexiko. Största odlingen av habanero finns på Yucatanhalvön i Mexiko. Därutöver i större skala i Belize, Panama, Costa Rica, Colombia, Ecuador samt i Texas, Idaho och California i USA. Importen som kommer till Sverige av habanero sker från många platser som Holland, Spanien. Israel, Ungern, Marocko med flera platser beroende på säsong. Se film, klicka på Ji-pa.ta" inder bilden ovan.
HAVANNAPEPPAR SCOVILLEGRADER
Scoville (sv, msv) är den skala med vilket man mäter chilipepparns grad av hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Det ligger odlarprestige i att hamna på prispallen. De flesta har från 200.000 - 300.000 scoville.
Scoville > 1.000.000:
Scoville 100.000 - 1.000.000 scoville:
< 1000 scoville:
SÅ ANVÄNDS HAVANNAPEPPAR
Använd havannapeppar på samma sätt som annan chilipeppar, men med försiktighet. Prova gärna Habanero ihop med aprikos och exotiska frukter. Frukten förlorar snabbt sin arom när den kokas. Av chilipepparn gör man het sås och salsablandningar av allehanda slag. Se filmer via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06