(Bärpepper var. 1. Aji Amarillo 2. Lemon drop 3. Piquanté chili 4. Biskopsmössa med flera)
Latin: Capsicum baccatum
Berry-like chili var. 1. Ají amarillo 2. Lemon drop 3. Piquanté Pepper 4. Bishops crown and more
Piments aux baies var. 1. Ají amarillo 2. Piment au citron 3. Piment piquanté 4. Chapeau de frade et plus
Peperoncino a bacca var. 1. Ají amarillo 2. goccia di limone 3. peperoncino piccante 4. Corona di vescovi e altro
Beerenartiger Chili var. 1. Ají amarillo 2. Zitrontropfe 3. pikante Chili 4. Bischofsmütze und mehr
Chile tipo baya var. 1. Ají amarillo 2. Ají limón 3. Ají picante 4. Corona de obispos y más
Bärpeppar (Capsicum baccatum = "bärliknande") är en chilipepparart inom släkte chilipeppar (läs mer > Om chilifrukter). Som för andra peppararter finns det många olika sortvarianter. Det svenska artnamnet är lite missvisande då formen kan vara lite vad som helst. Frukterna som har fruktig/syrlig smak finns i olika färgnyanser, från grönt till rött utifrån mognadsgrad.
Scovillestyrka: Vanligtvis tydlig skarp hetta 20.000 - 50.000, men det finns även de med viss hetta. Läs mer > Chilifruktens hetta och smak.
Ursprung och odling: Arten har sitt ursprung från Anderna i Peru. Särskilt Aji Amarella förknippas med det peruanska köket. Där är chilin en del av "treenigheten" - chili, rödlök och koriander. Frukten benämns ofta ají, vilket är en beteckning för chilipeppar. I länderna längs Anderna - Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia och Chile, är bärpeppar den främsta chiliarten. Den har förädlats till många varianter, ofta med udda utseende. Frukten är vanligtvis hängande i sitt skaft. Nedan några av de mer välkända bärpepparvarianterna.
SÅ ANVÄNDS BÄRPEPPAR
I Peru används bärpeppar mestadels färsk som smaksättare i maträtter och såser. Klassisk rätt är Aji de gallina (kycklinggryta med aji Amarillo). I Bolivia används mest torkad och mald bärpeppar, bland annat i rätten Fricase paceno (fläskkött i gul kryddstark sås). Särskilt gul aji är populär såväl i Peru som Blolivia. I Ecuador serveras ofta aji amarillo med lök och citronjuice i en separat skål vid sidan av många rätter. Att använda chilin i sås är allmänt populärt. Se filmer via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06