(1. torkad lök, lökflingor 2. rostad lök 3. ugnslagad lök 4. lökpulver)
1. dried onion, onion flakes 2. roasted onion 3. baked onion 4. onion powder
1. oignon séché, flocons de oignon 2. oignon rôti 3. oignon cuit 4. poudre de oignon
1. cipolla secca, scaglie di cipolla 2. cipolla arrostita 3. cipolla al forno
1. getrocknete Zwiebel, Zwiebelflocken 2. geröstete Zwiebel 3. gebackene Zwiebel 4. Zwiebelpulver
1. cebolla seca, hojuelas de cebolla 2. cebolla asada 3. cebolla al horno 4. cipolla in polvere
Lök torkas när man har stora mängder som man vill bevara inför framtiden. De torkas i svag värme, traditionellt i solen. Vill man ha lite extra smak (maillardreaktion, se dito) torkas de högre värme och brukar då kallas rostad lök (rosta = steka utan fett). Kan också rostas i stekpanna. Bakad lök är (hel) lök tillagad i torr ugn. Som regel smaksätts inte löken innan den används. Se film, klicka på "Food Book" under bilden ovan.
ANVÄNDNING
Torkad och rostad lök liksom lökpulver kan användas som ett alternativ till färsk lök. Kan också användas som smaksättare av tillbehör till mat. Passar som krydda till sallader, smörgåsar. korv, kötträtter med mera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05