(scones = engelskt vitt bakpulverbröd, Så bakas scones)
scone, scones = white baking powder bread
scones = pain anglais blanc ā la levure chimique
scones = pane bianco inglese con lievito per dolci
Scones = Englisches weißes Backpulverbrot
scones = pan inglés blanco en polvo para hornear
Scones (singularis scone) är engelskt, eller snarare skotskt, bakpulverbröd. Traditionellt bakat på vetemjöl, mjölk, smör, bakpulver och salt. Det är ett kompakt, tungt och mättande bröd, som bör ätas purfärskt, fortfarande ugnsvarmt med smör och sylt. Eller på engelskt traditionellt vis som "Cream Tea". På svenska skulle scones kunna benämnas "hastbullar", eftersom hastdeg är ett namn på bakpulverdeg. Begreppet hastbullar är dock upptaget för söta, vetebullsliknade finbröd (se recept > Hastbullar). Se sconesrecept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Cream tea är klassiskt engelskt, det vill säga eftermiddagste med scones, clotted cream ("klumpad grädde") och lemon curd (citronkräm). Se recept > Cornish clotted Cream, Devon Cream (läs mer > Vispgrädde). Se recept > Lemon curd (läs mer > Lemon curd). Läs mer > Engelsk kokkonst.
Historia: Scones har sitt ursprung i Skottland, omtalad år 1513. Ursprungligen ett tjockt flatbröd stor som en tallrik och stekt på en girdle (stekplatta med krok som hängs över öppen eld). När bakpulver blev tillgängligt så blev det ett jäst bröd av dagens modell som bakades i ugn. Namnets ursprung är omtvistad. Eventuellt från holländskans schoonbrood ("vackert bröd"), eller skotsk-gäliska sgonn (= formlös massa). Det kan också vara döpt efter den medeltida staden Scone i mellersta Skottland.
SÅ BAKAS SCONES
I Storbritannien kan man köpa färdiga scones i många varianter, som kan innehålla russin, vinbär, ost med mera. De har som regel degigare konsistens än hemlagade. De används mest som frukost- eller mellanmålsbröd. I Sverige kan de i undantagsfall hittas djupfrysta, så det blir till att baka själv. Ett alternativ till scones är så kallad filmjölks- eller yoghurtbröd bakat på bakpulver (se dito recept). Läs mer > Så bakas matbröd med bakpulver.
Ingredienser
Baka
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11