(gifflar, horn)
croissant
croissant, pl. croissants, croissant de lune
cornetto vuoto, kifel
Kipferln, pl. Kipferln, Gipfel, Hörnchen, mürbes Kipferl, Briochekipferl, Vanillekipferl, Schwarzer Kipferl
cruasanes
Svenska gifflar och dess förebild österrikiska Kipferln, liksom franska croissanter liknar varandra i det att degen rullats och brukar vara halvmåneformade. Gifflel och Kipferl bakas på vetebrödsdeg med eller utan tillsatt socker, eller av briochedeg, medan croissant bakas av en speciell smördeg (läs mer > Om smördegar). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
GIFFLAR
Giffel är enligt Akademiens ordbok "ett finare vetebröd i form av en halvmåne". Förr även kallat horn. Det är ett jäsdegsbröd på vetemjöl format till en månskära, som på klassiskt vis beströs med vallmofrön. Kan också tillredas av briochdeg (läs mer > Om brioche). Ett finare portionsbröd om man så vill. Brödet är inspirerat från Kipferl och namnet från schweiztyskans Gipfel. Degen kavlas ut och skärs i stora trekanter, som sedan rullas ihop, penslas med ägg och gräddas (se recept > Hembakade gifflar). Det finns olika varianter, bland annat med fyllning. Smaksätts gärna till jul med saffran (läs mer > Om saffransbröd) Förekommer i handeln, som dock oftast mer liknar en slags kanelbulle till smak och form än en giffel (dvs. Pågens gifflar). Ett missbruk av begreppet anser vi på Kockskolan som ogillar degenerering av klassiska namn. Deras tidigare namn "kanelsnäckor" hade varit mer passande.
KIPFERLN
Kipferl (Österrike och Bayern, Schweiz: Gipfel = "bergstopp", Tyskland: Hörnchen = "litet horn"): Kipferl tillagas liksom gifflar av söt vetebrödsdeg/mördeg (mürbes Kipferl) eller av briochdeg (Briochekipferl). En variant är Vanillekipferl med mandel eller hasselnötter, vilket är en småkaka snarare än en traditionell giffel (bild ovan i mitten, se dito recept). Även andra bakverk med månskäraform benämns ibland kipferl.
CROISSANTS
Croissant (fr. "växande", croissant de lune = växande måne, alltså nymåne) tillagas av en speciell variant av smördeg (pâte de croissant) som är en smördeg som innehåller bagerijäst och socker (läs mer > Om smördeg). Till skillnad från gifflar blir bakverket mycket fluffigt. Degen formas till trekanter som rullas ihop, penslas med ägg och gräddas i het ugn. Förekommer även med olika slags fyllningar, vanligast är choklad. Se recept > Pâte croissant, croissants, pains au chocolate.
SÅ ANVÄNDS GIFFLAR, KIPFERL OCH CROISSANTS
Giffel, kipferln och croissant används främst som frukostbröd, mellanmål eller "till kaffet".
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09