(indiskt flatbröd 1. chapati, chapatti, chapathi, chappathi 2. papadum, papadam, appalam, papad, kichu papad 3. phulka 4. puri, poori 5. parantha, palata 6. puran puri, puran poli, holige, obbattu, bobbattu)
Indian flatbread 1. chapati 2. papadam 3. phulka 4. puri, poori 5. paratha 6. puran puri 7. dosa 8. and more
pain plat indien 1. chapati 2. papadum 3. phulka 4. puri 5. paratha 6. puran puri 7. dosa 8. et plus
pane piatto indiana 1. chapati 2. papadum 3. phulka 4. puri 5. paratha 6. puran puri 7. dosa 8. e altro ancora
indisches Fladenbrot 1. chapati 2. Papadum 3. Phulka 4. Puri 5. Paratha 6. Puran puri 7. dosa 8. und mehr
pan plano indio 1. chapati 2. papadum 3. phulka 4. puri 5. paratha 6. puran puri 7. dosa 8. y más
Indiska flatblöd: Flatbröd är bröd av ojäst deg, det vill säga utan jäsmedel (läs mer > så bakas ojäst bröd). Det finns många varianter av flatbröd i Indien utöver chapati som är mest känt. Wikipedias "List of Indian breads" omfattar ett 100-tal indiska bröd, de flesta är flatbröd. Dessutom finns det många varianter av de olika flatbröden.
SÅ BAKAS CHAPATI
Chapati tillagas av mjöl, vatten och salt. Originalet bereds av ett lokalt finmalt durumvetemjöl benämnt atta, eller dess fullkornsvariant chakki atta (läs mer > Atta vetemjöl), men även på andra mjölsorter som hirs och majs (= missi roti). Ingredienserna blandas och får vila i 15-60 minuter innan de likt pizzabagaren plattas ut med handen till en rund kaka 15-20 centimeter bred. Degen rullas upp på en pinne och rullas ut på het platta (tava) för att gräddas några minuter på vari sida varvid blåsor bildas på degen. Halvlagad och sedan lagd över öppen eld blåser degen upp som en ballong.
SÅ ANVÄNDS CHAPATI OCH LIKNANDE FLATBRÖD
Chapati äts till allehanda rätter, gärna till linssoppa eller till vegetabiliska curryrätter. Bitar av chapatibröd används för att plocka upp annan mat ur skålar. Gräddad chapati penslas ofta med ghee (skirat smör). De kan även serveras fyllda till exempel med spenat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05