Om rosenbröd

Om rosenbröd

(rosenbröd = småbröd format för att likna en ros)

Engelsk översättning rose bread = small bread shaped to resemble a rose

Fransk översättning pain à la rose = petits pains en forme de rose

Italiensk översättning pane alle rose = piccolo pane a forma di rosa

Tysk översättning Rosenbrot = kleines Brot in Form einer Rose

Spansk översättning pan de rosas = panes pequeños con forma de rosa

Rosenbröd är franskbrödsdeg (läs mer > Om franskbröd) format till småbröd där degytan snittas eller klipps för att efterlikna en ros när färdigbakad. Många recept med detta namn saknar den karaktäristika "rosenklippet" och är då inget annat än en småfranska i mindre format. Rosenbröd finns också i andra länder, då med varierande utseende. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Brödets ursprung och namn är för oss okänt. Eventuellt uppträder brödet i text första gången i Prinsessornas Kokbok (se dito) i början av 1900-talet, där det är det första receptet bland matbröd. Enligt denna kokbok: "Då de äro väl uppjästa, klipps ett kors försiktigt mitt i varje bulle. Man bör ej klippa för djupt, ty då blir bullarna lätt platta. [..] De penslas med ägg och beströs med vallmofrön". Alternativt snittar man brödet som på bilden ovan. Enligt samma kokbok: Degen kan också till små smala avlånga bullar och då dessa jäst upp, klipps tre hack på varje bulle". Fast då är det väl inte längre ett rosenbröd? (Kockskolans anmärkning).


SÅ ANVÄNDS ROSENBRÖD

Rosenbröd är avsedda att användas som kuvertbröd (tilltuggsbröd) vid finare middagar. Läs mer > Om kuvertbröd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07