(tunnbröd, mjukt tunnbröd = flatbröd)
Swedish tunnbröd = soft and hard flatbread
Suédois tunnbröd = pain plat moelleux et dur
Svedese tunnbröd = pane piatto morbida e dura
Schwedisch tunnbröd = weiches und hartes Fladenbrot
Sueco = pan plano blando y duro
Tunnbröd är "ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll" enligt Tunnbrödsakademin. Ett ojäst flatbröd med andra ord (läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd). Det ursprungliga tunnbrödet bakades i Norrland av kornmjöl, vatten och salt, i Värmland, Dalsland och Bohuslän av havremjöl och i Mellansverige av rågmjöl, vilket senare utvecklades till knäckebröd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Tunnbrödsvarianter:
Några lokala tunnbrödsnamn:
Butikstunnbröd: Dagens saluförda tunnbröd innehåller alla vetemjöl, oftast med inslag av andra sädesslag. Det finns vitt, ljust och mörkt tunnbröd, såväl mjukt som hårt. Till skillnad från förr ingår lite bakpulver, jäst, eller surdegsgrund.
Näring: Tunnbröd avviker i förhållande till knäckebröd främst i det att fiberhalten är mycket lägre (4% kontra ~20%). Vattenhalten i hårt tunnbröd är högre än i knäckebröd (15% kontra ~4%), vilket avser halten från producent. Under transport och lagring torkar brödet vanligen ut ytterligare och närmar sig knäckebrödet andel 4%. Livsmedelverket anger vattenhalt 12%.
Näring tunnbröd | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
Variation totalt | 280-350 | 8-12% | 1-4% | 50-56% | 2-8% | 0,5-1,5% | 10-30% |
Normtal mjukt | 290 | 9% | 3% | 54% | 4% | 1% | 28% |
Normtal hårt | 340 | 11% | 2% | 66% | 4% | 1% | 15% |
Hembakat mjukt ca | 325 | 9% | 6% | 55% | 4% | 1% | 24% |
Källa: Kunskapskokboken 2019
Ingredienser: Ljust tunnbröd innehåller i varierande grad vetemjöl, fullkornsvete, bakpulver, rapsolja, jäst, kornmalt och salt. Därutöver förekommer inblandning av fullkornsråg/rågkli 15-50% (= rågtunnbröd), havre 20-25% (= havretunnbröd), korn 10-15% (= korntunnbröd) och blodprotein (= palttunnbröd) vilket ger högt proteinvärde. Som jäsmedel används vanligen bakpulver (hjorthornssalt), men också bagerijäst eller surdeg. Smaksättare kan vara anis, fänkål, kummin liksom olika aromämnen. Annat som ofta ingår är rapsolja, socker, druvsocker, sirap, ättika, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra) och emulgeringsmedel (konsistensgivare).
Baka: Tunnbröd är enkelt att baka. Läs mer > Så bakas tunnbröd.
SÅ ANVÄNDS TUNNBRÖD
Mjukt tunnbröd bör helst ätas dagsfärskt. Kan ätas som smörgås med smör, ost, sylt eller dylikt. Används ofta till matiga tunnbrödsrullar (wraps) med varierande innehåll. En klassiker är tunnbrödsrulle med korv och mos, liksom tunnbrödsrulle med surströmming. Hårt tunnbröd används mest som smörgåsbröd. Såväl mjukt som hårt tunnbröd "ett måste" till surströmming.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09