(tjädrar 1. Tjäder 2. Svartnäbbad tjäder, tjäderhane, tjädertupp, tjäderhona, tjäderhöna)
Latin: Tetrao 1. Tetrao urogallus 2. Tetrao urogalloides
capercaillies 1. Western capercaillie 2. Black-billed capercaillie
tétras 1. Grand tétras, Grand coq de bruyčre 2. Tétras ā bec noir, Petit urogalle
cederoni 1. Gallo cedrone, Gallo urogallo 2. gallo cedrone dal becco nero
Auerhühner 1. Auerhuhn 2. Stein-Auerhuhn
urogallos 1. Urogallo común 2. Urogallo manchado
Tjädrar (Tetrao) är biologiskt ett släkte i familj Fasanfåglar med två levande arter Tjäder och Svartnäbbad tjäder. Tjädrar är mycket nära släkt med Orrar och var ett tag klassade tillhörande samma släkte (Tetrao), men är åter två släkten för att kunna skilja dem åt. Det finns också ett antal hybrider (blandraser) med andra fasanfåglar och ett antal underarter. På jägarspråk kallat skogsfåglar/skogshöns (läs mer > Om skogsfågel). Fåglarna är storväxta, men tjädrar är större än orrar. De är stannfåglar, flyttar inte på vintern och har utpräglad parningslek. Stjärten breds därvid ut som en solfjäder liksom vid angrepp till exempel av människor (se filmer via länk nedan). Honorna tar ensamma hand om ägg och ungar.
Förekomst: Tjäder lever i Euroasinens nordliga tallskogar från västra Europa till Bajkalsjön i södra Sibirien. Öster därom lever den svartnäbbade tjädern. Tjäder finns i hela Sverige utom på Öland, Gotland och Skånes slättland.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
En tjädertupp väger hel 3-5 kilo upp till 7 kilo. Hönan väger ungefär hälften.Kunskapskokboken 2022
Portionsvikt: En normalstor tjäderhane ger runt 8 portioner ā 150 gram kött. Hona cirka hälften. En normalstort hanbröst räcker till 3-4 portioner ā 140 gram kött.
SÅ ANVÄNDS TJÄDER
Nyskjuten tjäder skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Tjäder är en stor fågel och svår att tillaga hel. Vanligtvis används brösten till finmiddag som steks i panna och/eller i ugn. Resterande kött skuret i bitar lämpar sig till ragu eller färs. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02