(rågknäckebröd, vanligt rågknäcke, knäckebröd, grovt knäckebröd, normalgräddat knäckebröd, brungräddat knäckebröd)
rye crispbread
pain croustillant de seigle
biscottate di segale
Roggen-Knäckebrot
pan crujiente de centeno
Rågknäcke är klassiskt mellansvenskt bröd, då man där förr kunde odla råg men inte vete. Man bakade runda platta flatbröd med hål i mitten som hängdes i taket på stänger som förvaring. Brödet blev stenhårt. Varför äta hårt bröd när man kan äta mjukt, tyckte skåningen som kunde odla vete. I Dalarna med omnejd kunde man odla havre och i Norrland bara korn, vilket också snabbt torkade och blev hårt (läs mer > Hård brödhistoria, spisbröd). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Om hårt bröd, knäckebröd.
Varianter:
Butiksrågknäcke: Tillverkning av knäckebröd förekommer på flera platser i Sverige, varav de största producenterna är Wasabröd och Leksands Knäcke. Vanligt är också "private brands", livsmedelkedjornas egna produkter.
Näring: Rågknäcke är mycket energirikt, tack vare låg vattenhalt, vilket också ger höga näringsvärden. Variationen är inte särskilt stor mellan olika varumärken. Undantag är i viss utsträckning knäckebröd som garnerats med frön och annat vilka har högre fetthalt.
Näring rågknäcke | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
Variation | 330-360 | 9-12% | 2-5% | 57-67% | 18-23% | 1% | 0-6% |
Normtal butiksknäcke | 350 | 10% | 3% | 60% | 20% | 1% | 4% |
Normtal hembakat ca | 390 | 10% | 6% | 68% | 10% | 1% | 4% |
Källa: Kunskapskokboken 2019
Ingredienser: Rågknäcke bakas på fullkornsrågmjöl, vatten, jäst och salt, såväl normal- som brungräddat. Med eller utan surdegsgrund. Fullkorn 40-50%. Inblandning av vetemjöl och andra mjölsorter kan förekomma, liksom fibrer, fröer och olika smaksättare.
Hembakat: De flesta recept på rågknäckebröd (Kunskapskokbokens, Livsmedelsverkets och andras recept) har oftast lägre fiberhalt (5-12%) jämfört med köpebröd (~20%). Detta på grund av två orsaker. För det första och främst beror det på att köpebröd bakas huvudsakligen på grovt rågmjöl, medan det i recept oftast ingår vetemjöl och annat, till exempel smör, med ringa fiberhalt. För det andra tillsätts ofta extra fibrer i köpebröd.
Hälsa: Rågknäcke anses särskilt hälsosamt för att det är fiberrikt och rikt på mineralerna kalium, fosfor, magnesium och järn. Dessutom vanligtvis utan socker och har lågt fettinnehåll.
Baka: Rågknäcke är lätt att baka. Fingervarmt vatten blandas med mjöl, rumsvarmt smör, lite socker, salt och kryddor. Degen vilas i 1 timme, bakas ut till platta runda eller portionsstora kakor som gräddas i 5-8 minuter tills hårda och torra (Se recept > Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt). Läs mer > Så bakas hårt bröd.
SÅ ANVÄNDS RÅGKNÄCKE
Havreknäcke används som smörgåsbröd. Typiska pålägg är skivad hårdost, tubkaviar, prickig korv och leverpastej med gurka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10