(kavring, tvegäddad kavring, Så bakas kavring)
kavring = Swedish rye bread
kavring = pain de seigle suédois
kavring = pane di segale svedese
kavring = Schwedisches Roggenbrot
kavring = pan de centeno sueco
Kavring är ursprungligen ett mörkt, grovt, sirapssötat rågbröd, med ursprung från sydvästra Sverige och med påbrå från Danmark. Förr bakades brödet även av kornmjöl och potatis. Ursprungligen är det ett lagringståligt tungt surdegsbröd. Sedan kavringen bakats i ugnen en första gång, klövs det mitt itu och bakades (torkades) ännu en gång ("tvegräddat bröd"), varigenom den blev mycket hållbart. Numera används namnet kavring även om andra typer av sirapssötade och kryddade rågbröd. "Kavring" i Norge = skorpor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ BAKAS KAVRING
Klassisk kavring bakas på fullkornsrågmjöl (grovt rågmjöl) och blir saftigt och hållbart genom att en del av rågmjölet skållas och genom tillsats av surdeg, som ger brödet en syrlig brytning. Brödet blir kompakt och tungt och därmed lätt att skiva tunt. Klassisk kryddning är kummin, men också fänkålsfrön, anis och mald pomeransskal. Brödet får sin mörka färg genom tillsats av mörk sirap, ibland även av tillsatt soja. Det blir godast om det får ligga till sig ett dygn.
Varianter:
SÅ ANVÄNDS KAVRING
Kavring har lätt sötsur smak och anses passa särskild bra med sill, ägg, skaldjursröror och liknande som pålägg. Passar också bra till cheesecakes eller smörgåstårta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10