(bovetenudlar, nagano soba)
soba noodles
nouilles de soba
pastina brodo del soba
Sobanudeln
tallarines de soba
Sobanudlar är det japanska namnet på nudlar gjorda av bovetemjöl, ibland utblandat med vetemjöl (Nagano soba). Det finns ett flertal sobavarianter i Japan. Sobanudlar anses finare än andra nudlar. Traditionen att äta soba uppstod i Japan under Tokugawa-perioden (Edo-perioden 1603-1868), vilket serverades på kaféliknande restauranger. Man upptäckte att den rikare stadsbefolkningen (Edo = Tokyo), som främst åt polerat ris, utvecklade bristsjukdomen beriberi (se Hälsa nedan), men att konsumtion av sobanudlar rådde bot på detta. Soba äts fortfarande speciellt i Tokyoområdet. Läs mer > Om nudlar.
Hälsa: Sobanudlar är rikare på tiamin än vete- och risnudlar. Brist på tiamin kan uppstå hos befolkning vid ensidig kost med inriktning på polerat ris. Allvarlig brist ger nervsjukdomen beriberi.
SÅ ANVÄNDS SOBANUDLAR
Sobanudlar används främst i soppor av olika slag, men också i sallader och som tillbehör till mat. Färska, eller lättkokta och avrunna, kan de wokas, stekas, eller friteras. Kokta nudlar serveras i Japan i het buljong (dashi) och serveras som enkel ensamrätt, eller med andra ingredienser. Liksom andra nudlar äts sobanudlarna gärna kalla på sommaren med soba tsuyu (dippsås av dashibuljong, mirin och söt sojasås m.m.) vid sidan av. Det finns många olika rätter med soba, både varma och kalla. Soba är vanligt förekommande som snabbmat till exempel på järnvägsstationer. Det finns också specialiserade sobarestauranger. Soba äts ofta på nyårsafton och är en rätt man (förr) gärna bjuder till nyinflyttade grannar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01